One misle da smo male

Roman  Julijane Matanović i Anke Dorić iz 2011. naći će se među KLIN-ovim izdanjima u 2016. te biti dostupan i nizozemskoj publici.

one-misle-da-smo-mlade

Radnja romana smještena je u suvremeno doba. Autorice nas uvode u zanimljiv urbani život u kojem je glavna protagonistica mlada Matija Cukrov, samostalna i osviještena tinejđerica koja živi s majkom i bakom. Njezina svakodnevica ispunjena je slatko-gorkim mukama i problemima koje tište svakog osmaša. Od kuće do škole, od škole do kuće i malo po gradu njezini se dani sastoje uglavnom od učenja, druženja i razgovora kamo dalje nakon osnovne škole. Već na samom početku romana Matija otkriva kako nije klasična tinejđerica te kako je odnos koji je izgradila majkom i bakom onaj na kakvom bi joj mnogi pozavidjeli. Baka kao pater familias ispunjava ulogu i majke i oca – kako Matiji tako ponekad i njezinoj majci Vjeri. Naime, Matijin djed je poginuo u Domovinskom ratu, a oca nikad nije upoznala. To će se promijeniti onoga trenutka kada joj majka otkrije kako je njezin otac ponovno u gradu. U želji da upozna svog sustvaraoca Matija kreće u malu detektivsku potjeru.

Ali još nešto će se usput promijeniti – a to je zdravlje njezine majke. Naime, Matijina majka otkrije kako ima rak vrata maternice. Situacija je to koja ne bira svoju iduću žrtvu, a autorice daju prikaz ne samo fizičkog stanja već i onog emocionalnog koji je osobito važan za sve članove obitelji.

Ozbiljno štivo

Zabavna fikcija autorice Julijane Matanović zainteresirat će čitatelja svake dobi, a sirova istina o postojanju raka vrata maternice te stručno štivo koje donosi dr. med. Anka Dorić odgovorit će na sva pitanja u vezi ove bolesti. To čini ovo književno djelo svojevrsnim priručnikom, kako za stručne osobe, tako i za majke i njihove kćeri – mlade djevojke na pragu zrelosti.

Roman svojim oblikom i formom daje naslutiti kako je riječ o nadasve toploj obiteljskoj priči, mogućoj tragediji te brzom djelovanju i osviještenosti. Ispričan iz perspektive mlade adolescentice Matije roman prikazuje probleme suvremenog tinejđera, te kako se nose sa svakodnevicom, odrastanjem i suočavanjem s težim problemima. Autorice također donose Matijine dijaloge, kako one s prijateljima i obitelji, tako i one s doktoricom Dorić. U tom ključnom trenutku Matija, ali i njezin prijatelj Jurica, pokazuju odgovornost, zrelost i nadasve želju za znanjem o ovoj bolesti.

Nažalost, rak vrata maternice ne događa se samo u Hrvatskoj te je zbog toga ovo djelo od iznimne važnosti. Osvješćivanjem problema, poglavito ovakvog, dalo bi se značajno smanjiti broj nastanka novih bolesti, poboljšati liječenje i ukinuti bespotrebne smrtnosti zbog raka vrata maternice.

One thought on “One misle da smo male

  1. Pingback: Proljetne novosti iz KLIN-a | Biblioteka KLIN

Leave a comment