Goran Tribuson

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rođen 1948. godine u Bjelovaru. Studirao je jugoslavistiku i komparativnu književnost, a magistrirao filmologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao stručni suradnik u Odjelu za međunarodnu suradnju Republičkog komiteta za znanost, u Vjesnikovoj Agenciji za marketing, kao urednik u Školskoj knjizi te u Nakladi Leksikon. Od 1996. do emeritata predaje Filmski scenarij na Akademiji dramske umjetnosti. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Već 1970-ih počinje s objavljivanjem kratkih priča; jedna od prvih je Zavjera kartografa iz 1972. Do danas je objavio više od dvadeset i pet naslova među kojima se izdvajaju: Snijeg u Heidelbergu, Čuješ li nas, Frido Štern?, Ruski rulet, Zavirivanje, Made in USA, Povijest pornografije, Potonulo groblje, Dublja strana zaljeva, Ne dao bog većeg zla te mnoge druge. Njegovi romani se svojom tematikom protežu od okultnoga prema žanrovskom pri čemu autor zadržava vlastiti stil i dosljednost. Dobitnik je više nagrada za književnost. Tribuson također piše filmske i telvizijske scenarije.

U biblioteci KLIN do sada izdana tri naslova: Klub obožavatelja – nizozemski prijevod De fanclub. Prvo izdanje u 2011., drugo 2016. Prevela Sanja Kregar.

Zavirivanje – Prvi slučaj policijskog inspektora Banića – nizozemski prijevod Andermans zaken. Prvo izdanje u Nizozemskoj u 2013,drugo u 2016. Prevela Sanja Kregar.

Te Siva zona – Drugi slučaj policijskog inspektora Banića – nizozemski naslov: Het grijze gebied. Prvo izdanje u Nizozemskoj u 2012, drugo u 2016. Prevela Sanja Kregar.

Četvrti, Kuća u kojoj stanuje vrag, je izdana u listopadu 2016.

Intervju iz 2008. kojeg je vodila Marina Krleža

One thought on “Goran Tribuson

  1. Pingback: Sunce, knjige i nogomet | Biblioteka KLIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s