Antologija novije hrvatske proze je izašla u Nizozemskoj

4. lipnja 2013

U Amsterdamu je 28. svibnja predstavljena antologija novije hrvatske proze pod naslovom Nogomet, anđeli, rat. Popodnevnoj svečanosti je prisustvovalo preko trideset gostiju iz javnog života u Nizozemskoj, izdavaštva, umjetnosti i znanosti. Počasni gost je bio hrvatski konzul u Nizozemskoj, gospodin Luka Alerić, kojem je na početku programa predan prvi primjerak knjige (film).

Afbeelding

Tokom polusatnog službenog dijela programa su voditelj Wim Boonstra, književnica Manon Uphoff i inicijator KLINa Sanja Kregar detaljnije predstavili tekstove nekolicine pisaca iz antologije, iznijeli nekoliko misli o hrvatskoj književnoj sceni i o mogućim vezama sa širom nizozemskom publikom. Tako je Manon Uphoff čitala fragmente iz Gavranovog Spašavanja medvjeda (film, niz.), Koščecovog romana Netko drugi (film, niz.) i Manon leest Angel voorTribusonovog Angela Totha. Sanja Kregar je naglasila da je hrvatska književnost u Nizozemskoj nedovoljno poznata, ili barem nevidljiva, što je prije svega odraz odsustva zanimanja izdavača za naše područje. Da se ne radi o manje kvalitetnim radovima, niti o uspavanoj književnoj sceni, je prisutnima postalo jasno već na temelju prvih pročitanih fragmenata. Potaknuto je zanimanje za sudbinu medvjeda tokom rata u Bosni (!?), za motivima (samo)ubojstva Adama van Alle-a u Bruxellesu i za životopisom Angela Totha. Ako vam ovaj čas nije sasvim jasno o čemu se ovdje radi, pročitajte izvorna djela uključena u antologiju!

Izražena je nada da će se i gosti, od kojih je svaki dobio jedan primjerak knjige na poklon, zauzeti za daljnje širenje glasa o hrvatskoj književnosti u Nizozemskoj i naručiti nove primjerke.Signeren

Boeken

Nesumnjivo će uskoro pristupanje Hrvatske k EU pridonijeti jačoj prisutnosti naših književnika i u toj zemlji. KLIN nastavlja izdavati knjige, a krug čitatelja se polako širi, čemu je ovo druženje svakako pridonijelo.

napratenHedda, Bert en LuksaBijna afgelopen

Na kraju službenog dijela programa se Wim Boonstra u ime KLINa, čiji je glavni investitor skupa sa suprugom Sanjom Kregar, zahvalio Ministarstvu kulture Republike Hrvatske na do sada pruženoj podršci, Hrvatskoj turističkoj zajednici u Amsterdamu na gostoprimstvu (film), te svim KLINovim suradnicima na radu na projektu.

Program je naravno bio na nizozemskom jeziku. Za hrvatske goste koji ne vladaju jezikom je bio organiziran prijevod. Integralni program možete vidjeti ovdje, a na ovim web stranicama KLINa ćete naći još fotografija.

VAŽNA OBAVIJEST: najavljeni sastanak u Zagrebu 13. lipnja je odgođen do daljnjega, iz privatnih razloga. Nadamo se sastanku tokom dolazećih mjeseci!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s