Miljenko Jergović

Rođen 1966. godine u Sarajevu. Filozofiju i sociologiju diplomirao je pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Već s 22 godine objavljuje svoju prvu zbirku pjesama “Opservatorija Varšava” za koju dobiva Nagradu Mak Dizdar i Goranovu nagradu. Osim spisateljskog, bavi se i novinarskim radom. Započeo je radom u Nedjeljnoj Dalmaciji, a pisao je kolumne, osvrte, eseje i članke i za mnoge druge dnevne i tjedne novine poput sarajevskog časopisa Dani, Jutarnjeg lista za kojeg i danas piše, Globusa, Feral Tribunea i dr.

  1. seli u Zagreb u čijoj okolici danas živi.

Njegova djela prevedena su na više od 20 stranih jezika od kojih i na perzijski, katalonski, portugalski, finski, engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski i nizozemski. Neka od njegovih djela su i: “Sarajevski Marlboro” (1994.), “Mama Leone” (1999.), “Historijska čitanka” (2001.), “Buick Rivera” (2002.), “Gloria in excelsis” (2005.), “Ruta Tannenbaum” (2006.), “Otac” (2010.), “Psi na jezeru” (2010.), “Rod” (2013.), neobjavljeni roman “Wilimowski” (2012.) i mnogi drugi.

Dobitnik je više književnih nagrada od kojih valja spomenuti nagradu Ksaver Šandor Gjalski te Nagradu za mir Erich-Marie Remarquea za djelo Sarajevski Marlboro. Dobitnik je i književne nagrade Angelus za 2012. godinu (za poljski prijevod knjige “Srđa pjeva, u sumrak, na Duhove”) te nagrade Meša Selimović.

Prema romanu “Buick Rivera”, za kojeg je primio nagradu Matice hrvatske za književnost, snimljen je istoimeni film u režiji Gorana Rušinovića.

KLIN je 2013. izdao prijevode dviju pripovijedaka iz zbirke “Sarajevski marlboro”, u okviru antologije novije hrvatske proze.

Leave a comment