Ljetni blog

18. srpnja 2013.

Sparine su kao stvorene za mirne, ne-fizičke poslove. Kao što su, na primjer pisanje, prevođenje, čitanje, pa ponovo pisanje i prevođenje. Tako bi se izdržalo i do osamdesete godine, pomislim nekada, premda se nadam da će se glavni cilj projekta i biblioteke KLIN dostići ranije. Proces uvođenja nekakvog pojma o novijoj hrvatskoj pripovjednoj prozi u Nizozemskoj kreće se u kolebljivom ritmu tipa hoće li – neće li, s dosta postraničnih iskoraka i zastajkivanja, ali sve u svemu ipak prema naprijed. Tokom ljeta naravno ne treba očekivati velike prodore u ispražnjenoj zemlji; možda je bolje pripremati se za u miru jesenski juriš. Stvarati nove zalihe prevedenih tekstova, kovati svježe planove. Više o tome tokom dolazećih mjeseci.

Na samom početku ljeta su se tokom (uvijek) prekratkog boravka u Zagrebu desili neki ugodni susreti: umjesto planiranog druženja u Booksi je održan sastanak s nekolicinom književnika u roditeljskoj mi kući i oko nje, krenula je suradnja s Nizozemskom ambasadom u Zagrebu, a nastavlja se i zbližavanje sa Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom.

Lijepo je biti u Hrvatskoj, ali niti povratak u Nizozemsku mi nije mrzak. Naročito ako tamo čekaju pokloni. Likovni umjetnik Matthijs van Amsterdam je KLINu darovao ovaj akril na platnu.

10643_333281750137354_1625641226_n

Drugi apstraktni van Amsterdamov rad uskoro izlazi na koricama Tribusonovog Zavirivanja, u kojem se glavni lik, inspektor Banić, užasava slikarskog smjera koji mu izaziva glavobolju. No motiv se pokazao zahvalnim za naslovnicu. Nadam se.

andermans zaken voorkant af

Ugodno vam ljeto!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s