Ljetni blog

18. srpnja 2013.

Sparine su kao stvorene za mirne, ne-fizičke poslove. Kao što su, na primjer pisanje, prevođenje, čitanje, pa ponovo pisanje i prevođenje. Tako bi se izdržalo i do osamdesete godine, pomislim nekada, premda se nadam da će se glavni cilj projekta i biblioteke KLIN dostići ranije. Proces uvođenja nekakvog pojma o novijoj hrvatskoj pripovjednoj prozi u Nizozemskoj kreće se u kolebljivom ritmu tipa hoće li – neće li, s dosta postraničnih iskoraka i zastajkivanja, ali sve u svemu ipak prema naprijed. Tokom ljeta naravno ne treba očekivati velike prodore u ispražnjenoj zemlji; možda je bolje pripremati se za u miru jesenski juriš. Stvarati nove zalihe prevedenih tekstova, kovati svježe planove. Više o tome tokom dolazećih mjeseci.

Na samom početku ljeta su se tokom (uvijek) prekratkog boravka u Zagrebu desili neki ugodni susreti: umjesto planiranog druženja u Booksi je održan sastanak s nekolicinom književnika u roditeljskoj mi kući i oko nje, krenula je suradnja s Nizozemskom ambasadom u Zagrebu, a nastavlja se i zbližavanje sa Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom.

Lijepo je biti u Hrvatskoj, ali niti povratak u Nizozemsku mi nije mrzak. Naročito ako tamo čekaju pokloni. Likovni umjetnik Matthijs van Amsterdam je KLINu darovao ovaj akril na platnu.

10643_333281750137354_1625641226_n

Drugi apstraktni van Amsterdamov rad uskoro izlazi na koricama Tribusonovog Zavirivanja, u kojem se glavni lik, inspektor Banić, užasava slikarskog smjera koji mu izaziva glavobolju. No motiv se pokazao zahvalnim za naslovnicu. Nadam se.

andermans zaken voorkant af

Ugodno vam ljeto!

Leave a comment