Matko Marušić

Rođen 1946. godine u Splitu. 1970. godine završava Medicinski fakultet i postaje znanstvenik – istraživač te od 1980. nastavnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje je od 2009. do 2011. bio i dekan.

Njegov spisateljski rad može se sagledati iz dva kuta – onaj znanstveno istraživački te onaj književno – pripovjedački. Kao znanstvenik bavio se mnogim područjima medicine od kojih se posebno ističu imonologija tumora, imunogenetika, filozofija znanosti te politika uređivanja znanstvenih časopisa. U tom je području objavio preko 180 radova u časopisima te poglavlja u knjigama. Znatno je doprinijeo osamostaljenju Medicinskog fakulteta u Splitu te oko koncipiranja pomogao i drugim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj. Osnivač je časopisa Croatian Medical Journal kojega je vodio od 1991. do 2009. godine.

Kao pisac piše pripovijetke, rasprave, edukacijske i polemične tekstove koji su prevedeni na engleski i njemački jezik. Objavio je nekoliko knjiga od kojih su “Snijeg u splitu” (1987.) koja je uvrštena među lektire u osnovnim školama, “Plaču li anđeli?” (1996.), “Škola plivanja” (2003.), “Medicina iznutra” (2006.), “Živjeti u Radobilji” (2007.) te “Life of an editor” (2010.). Dobitnik je više nagrada. Član je Društva hrvatskih književnika.

KLIN je 2013. izdao nizozemske prijevode njegovih pripovjetki iz zirke “Plaču li anđeli” i fragmente iz zabavnog autobiografskog romana “Medicina iznutra”, u okviru antologije novije hrvatske proze.

Intervju o Medicini iznutra

Leave a comment