Zoran Ferić

Rođen 1961. godine u Zagrebu. Diplomirao je kroatistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u XVIII. gimnaziji u Zagrebu. Prozne i esejističke tekstove počinje objavljivati 1987. godine u raznim časopisima poput Poleta, Pitanja, Studentskog lista, Oka, Plime i drugih. Pisao je i za Nacional a 2005. objavljuje i zbirku kolumni. Čest je gost raznih književnih festivala poput Festivala europske kratke priče, književnih večeri u Hrvatskom društvu pisaca i dr.

Neka od njegovih djela su: “Mišolovka Walta Disneya” (1996), “Quattro stagioni “(1998), “Anđeo u ofsajdu” (2000), “Smrt djevojčice sa žigicama” (2002), “Otpusno pismo” (2003), “Djeca Patrasa” (2005), “Simetrije čuda” (2007), “Kalendar Maja” (2011). Njegov stil je često satiričan, prepun crnog humora i iskrenosti. Dobitnik je više književnih nagrada od kojih valja spomenuti nagradu Ksaver Šandor Gjalski iz 2000. g., nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2001., te nagradu Kiklop za 2012. Član je i potpredsjednik Hrvatskog društva pisaca od 2002. godine. Vodi redovite radionice kreativnog pisanja.

Njegova su djela prevođena na engleski, njemački, talijanski, španjolski, rumunjski, nizozemski, slovački, poljski, ukrajinski, mađarski, bugarski, flamanski, makedonski i slovenski jezik. Naslovna kratka priča istoimene zbirke, “Anđeo u ofsajdu”, je uključena u KLINovu antologiju novije hrvatske proze 2013.

Zoran Ferić o sebi

 

One thought on “Zoran Ferić

  1. Pingback: Sunce, knjige i nogomet | Biblioteka KLIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s