Ludwig Bauer

Lujo Bauer5

Intervju s Lujom Bauerom povodom dodjeljivanja nagrade Meša Selimović za roman Zavičaj i zaborav.

Lujo je majstor piše bloger na blog.dnevnik.hr u osvrtu na Bauerov roman Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat, koji je djelomično preveden i na nizozemski.

Rođen 1941. godine u Sisku, Hrvatska. Slavistiku je diplomirao u Zagrebu 1966. te potom nastavlja svoje školovanje u Parizu i Bratislavi. U Pragu od 1969. do 1977. studira postidplomski studij bohemistike i slovakistike. Njegova istraživanja obuhvaćaju slavistiku, a bavio se i prevođenjem stručnih djela (među kojima je prvi prijevod Boberova Čovjek, stroj, društvo iz 1967., knjiga o kibernetici). Prvu prozu objavljuje već kao gimnazijalac na Radio Zagrebu tijekom pedesetih godina prošloga stoljeća, a 1973. dobiva Politiku, nagradu za prvu tiskanu priču.

U svom širokom radnom spektru bio je i srednjoškolski profesor u Zagrebu, Londonu i Washingtonu, glavni urednik izdavačke kuće Globus i književnog časopisa Naša knjiga, analitičar javnog mnijenja, propagandist, profesionalni šofer, kolumnist, istraživač interkulturalnih pitanja, voditelj škole kreativnog pisanja te pisac televizijskih scenarija (nekoliko epizoda crtanog filma Profesor Baltazar). Također je uređivao i priređivao različite knjige te pisao kritike, pogovore i predgovore te recenzije.

Napisao je više desetaka djela od kojih su mnoga prevođena i na strane jezike. Dobitnik je više književnih nagrada a roman Partitura za Čarobnu frulu uvrštena je na popis deset knjiga koje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sponzorira za predstavljanje u inozemstvu.

U 2017. izlazi njegov roman Partitura za Čarobnu frulu na nizozemskom.

One thought on “Ludwig Bauer

  1. Pingback: Proljetne novosti iz KLIN-a | Biblioteka KLIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s