Tomica Šćavina: Povratak genija

4. prosinca 2017., piše Sanja Kregar

Na poleđini korica izvornog izdanja iz 2013. stoji da se radi o ‘lepršavo i čitko napisanom romanu u kojem se ironiziraju instant rješenja koja garantiraju mršavost, bogatstvo, zdravlje i sve ono što se danas povezuje sa srećom. (…)Priča je smještena u grad Hvar, a glavni lik je mlada žena kontroverzne prošlosti po imenu Niki Terura. Pritisnuta besparicom i strahom da će joj se, zbog krova koji prokišnjava, razboljeti i umrijeti devedesetdvogodišnja baka, Niki pristaje na sumnjivi posao na jahti Kairos gdje genijalni izumitelj i njegov pohlepni brat blizanac eksperimentiraju s kapom sreće, izumom za koji vjeruju da potječe od Nikole Tesle.’

Lepršavo, ali ne i naivno djelo

Roman obrađuje neke današnje univerzalne teme, a spretno upleten motiv istraživača Nikole Tesle kao i postavljanje radnje na Hvar nepobitno ga povezuju s našim krajevima. Iako lepršavo i čitko, ovo djelo zadire znatno dublje u kritički osvrt na konzumerizam, današnju lakovjernost i nedostatak zdravog razuma nego što bi se na prvi pogled očekivalo, te time postaje zanimljiv za čitateljstvo šire od hrvatskog.

Nizozemski prijevod je dobio naslov De idealist. Knjiga izlazi u prosincu, a za veljaču 2018. planiran je promidžbeni posjet Tomice Šćavine Nizozemskoj.

Izdavanje i posjet su omogućeni potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tomica Šćavina: De idealist

Prijevod na nizozemski: Sanja Kregar
Urednik: Alexander Ziegler
Naslovnica: Marsela Hajdinjak
Tisak: Stega tisak, Zagreb     meki uvez, 240 str.
Cijena € 18,50                          ISBN 978-94-92160-12-6