‘One misle da smo male’ Julijane Matanović i Anke Dorić

1. prosinca 2017., piše Sanja Kregar

Ovaj oman za mlade, ali i njihove roditelje, nastavnike i ostale odgajatelje već je dulje u pripremi. Glavna junakinja četrnaestogodišnja  je djevojčica po imenu Matija koja odrasta uz mamu i baku, ali bez oca čiji identitet joj taje. Upravo kada se u njezinom gradu pojavi poznati fotograf koji bi po svemu mogao biti ON, majka joj oboli od tajantsvene viroze. ZE DENKENOdlučna se Matija uz pomoć dečka Jurice zadubi u majčinu čudnovatu bolest i nađe se u nerazumljivom moru stručnih medicinskih izraza i pojmova. Uz pomoć doktorice Anke, koju je pronašla preko interneta, uspije razumjeti o čemu se radi i kakvi su mamini izgledi za izlječenje. Radnja se dešava pred kraj školske godine i kraj osnovne škole, a pred Matijin petnaesti rođendan. Završetak romana naravno nećemo odati, osim da to ujedno nije i kraj knjige. Iza romana slijedi stručni medicinski dio sa objašnjenjem osnovnih pojmova u vezi zaraze humanim papiloma virusom (HPV), posljedicama te zaraze, liječenjem i sprečavanjem istih. Matijina mama je naime bolovala od karcinoma grlića maternice, smrtonosne bolesti koja nastaje posljedično zarazi HPV-om, koja se jednostavno može spriječiti i izliječiti u ranom stadiju, ali koja se nažalost i danas pre često zapostavlja i fatalno završava.

Izuzetno izdanje

Shvaćate već da se radi o kompleksnoj knjizi za mlade čitatelje. U prijevodu na nizozemski i preradi za dotičnu čitalačku publiku trebalo je voditi računa o više čimbenika. Prije svega u Nizozemskoj osnovna škola završava u dobi od dvanaest godina, a ne četrnaest kao u Hrvatskoj. Čitatelji su prema tome još mlađi i doslovce još manji. Zatim, cijepljenje općenito, pa tako i protiv HPV, iako već dulje dio programa zaštite zdravlja, u zadnje je vrijeme meta vrlo neracionalne kritike manjeg (ali glasnog) dijela javnosti koji osporava nepobitne činjenice. Ukratko, odjednom se u javnosti sumnja u korist od cijepljenja općenito, a mnogi zagovornici i glasnogovornici cijepljenja protiv HPV-a najednom su postali nepopularni. A treće je da je ponuda zabavnih, laganih i pitkih knjiga za ovaj dio čitatelja obilata, a konkurencija oštra.

Možda se pitate zašto onda izdajemo ovu knjigu. Zato jer sam to svojedobno obećala Julijani Matanović i Anki Dorić. Izuzetno mi je drago da sam uspjela održati obećanje.

Nizozemsko izdanje je preuređeno za mlađu publiku u suradnji sa Državnim institutom za zaštitu zdravlja i okoliša (RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Millieu) u kojem imaju znatno iskustvo sa kampanjama za sve dobne grupe. Stručnjaci su vrlo pozitivno reagirali na naš prijedlog o suradnji, a nadamo se da će i mladi nizozemski čitatelji uvidjeti vrijednost ovog izuzetnog izdanja.

Zahvaljujemo na potpori

Izdavanje je omogućeno potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Julijana Matanović i Anka Dorić: Ze denken dat we nog klein zijn
Prijevod i obrada na nizozemskom: Sanja Kregar
Uređenje teksta: Hedda Maria Post
Naslovnica: Niko Barun
Tisak: Stega tisak, Zagreb     meki uvez, 220 str.
Cijena € 17,50                          ISBN 978-94-92160-11-9

Leave a comment