Miro Gavran

 

portret Gavran kopie

  • Miro Gavran o Kafkinom prijatelju prilikom promocije u Vinkovcima.
  • Vijenac (566) Matice Hrvatske: Hod kroz Gavranov opus (ovdje)

Miro Gavran rođen je 1961. godine u Gornjoj Trnavi, pokraj Nove Gradiške u Hrvatskoj. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Debitirao je 1983. godine dramom Kreontova Antigona. Od početka devedestih živi i radi u Zagrebu kao profesionalni pisac. Djelovao je kao dramaturg i ravntaelj Teatra &TD gdje je 1990.-ih pokrenuo scenu Suvremena hrvatska drama. Pokrenuo je i uređivao književni časopis Plima. Napisao je više romana od kojih se izdvajaju Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj, Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Poncije Pilat i dr. Poznata su i njegova djela za mlade: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Oproštajno pismo, Sretni dani, Profesorica iz snova i ostali.

Njegov osebujni rad i doprinos suvremenoj književnosti najbolje se može uokviriti činjenicom kako je trenutno jedini živući pisac u europi kojemu je posvećen kazališni festival gdje se prikazuju isključivo njegove predstave. Festival je pokrenut 2003. u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest, a 2013. godine je preseljen u Poljsku. Najizvođeniji je hrvatski dramaturg s preko dvjestodvadeset različitih kazališnih produkcija prevedenih na trideset i osam jezika. 2002. pokreće Teatar Gavran sa svojom suprugom, glumicom Mladenom Gavran.

Dobitnik je dvadesetak različitih književnih i kazališnih nagrada, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a neke od njih su i nagrade Central European Time za cjelokupni opus te European Circle za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima. 2012. dobiva prvu nagradu publike na Carnival Comedy Festivala u Katovicama u Poljskoj. Četiri je puta dobio nagradu Marin Držić Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire pisac, Zabranjeno smijanje, Nora danas i Najluđa predstava na svijetu. Za svoj roman Kafkin prijatelj 2013. je nominiran za International Dublin Literary Awards, a 2014. je za isti roman dobio nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 2015. mu European Federation of Touristic Press dodjeljuje njihovu međunarodnu nagradu F.E.S.T. za izniman doprinos kulturnom turizmu.
Suradnički je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti a 2014. postaje članom i Ruske akademije književnosti.

U KLIN-ovoj biblioteci izdan je roman Kafkin prijatelj – nizozemski naslov: Kafka’s vriendPrvo izdanje u Nizozemskoj iz 2013 je rasprodano. E-knjiga je izdana 2014., a KLINovo novo izdanje 2015. Prevela Sanja Kregar, tekst uredila Sabien Deneer.

U pripremi Jedini svjedok ljepote roman iz 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s