Kuća u kojoj stanuje vrag

Roman Gorana Tribusona iz 2006. deset godina kasnije postaje dio KLIN-ove biblioteke.

hethuiswaardeduivelwoontdefvoorkant

 

Četvrti roman Gorana Tribusona u KLIN-ovoj biblioteci biti će predstavljen javnosti 28. listopada u 17h u knjižari De Nieuwe Boekhandel u Amsterdamu.

Radnja ovog romana započinje opisom takozvane Plinare, zaboravljenog mjesta na samom kraju grada. Time autor već u početku daje naslutiti kako se radi o žanrovski neobičnom, crnom i tmurnom humoru i nadasve sudbini koja će se u konačnici morati kako tako ostvariti.

Periferija grada, puste i napuštene poluasfaltirane ulice i prazne tvorničke hale mjesto su događaja, a likovi čija je svijetla budućnost ostala zajedno s neproslavljenom idejom nekadašnje republike kroje svakodnevicu. Pri svom ne toliko trijumfalnom povratku iz Njemačke Roby Flekač će pokušati kreirati jednu novu atmosferu, vratiti stari sjaj napuštenom kraju u kojemu je odrastao. Tako će njegova prva postaja biti lokalno okupljalište, žila kucavica kvarta, ali i romana, gostionica Hirošima. Mjesto je to susreta više neobičnih likova i njihovih biografija. Prostor u kojemu se uz nepitko pivo poslužuje nejestiva hrana poput lignji s jajima ili srdela s ajvarom.

Čudnovati likovi s periferije

Roby će nas već na samom početku upoznati s likovima poput starog Profesora – ribiča kojega je žena prije mnogo godina ostavila s montažerom grijanja. Tu je dakako i Cimbo čija je pamet ostala na razini djeteta od onoga dana kad je naglavačke pao na mamin lijes što je stajao u otvorenoj raki u zemlji. Robyjeva je entuzijastična ideja organizirati susret UFC boraca u nedavno zatvorenoj tvornici čarapa kojom upravlja samoproglašeni doktor Črnko. Mutni i pokvareni sitni kriminalac pristat će na Robyjevu ideju samo zato jer u tome vidi priliku i za samog sebe. Robyjev će dolazak pobuditi zaostalu ljutnju mnogih lokalnih muškaraca s kojima je njegov mlađi brat Delon, izgledom posve sličan njemu, spavao prije desetak godina. Od ideje do realizacije koja se zamalo dogodila na samom kraju romana, proći će kratko vrijeme razgranato širokim spektrom sporednih likova i događaja koje autor uvodi u nizu poput perli. Periferija ostaje periferija a budućnost zapuštenih likova i njihova sudbina ostaje dakako samo u njihovim rukama.

Po strukturi žanrovska proza, roman svojim oblikom i pričom daje nagovjestiti kako je riječ o više isprepletenih priča povezanih na jednom mjestu. Kroz nekoliko poglavlja autor daje naslutiti na kojem je pojedincu naglasak. Roman sadrži mnoštvo prikaza, mnogo dijaloga ali najviše opisa – bilo da se radi o zanimljivim likovima i njihovim sudbinama ili opisu tog zapuštenog perifernog dijela grada. Autor time daje čitatelju priliku da se upozna s Plinarom i njezinim stanovnicima.

Nizozemskom bi čitatelju upravo ovakva slika realnosti mogla dati priliku da kroz prijevod ovog djela upozna nekadašnje ostatke socijalističke povijesti. Ponajviše radi toga što jednim dijelom ta povijest i dalje živi u nekim zaboravljenim područjima.

Knjiga jednog od najplodnijih hrvatskih autora izdana je uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Naslovnicu je prema vlastitom originalu na hrvatskom izradio osječki dizajner Marko Jovanovac, a knjigu je tiskala Stega tisak u Zagrebu.

3 thoughts on “Kuća u kojoj stanuje vrag

  1. Pingback: Nova knjiga Gorana Tribusona | Biblioteka KLIN

  2. Pingback: Roby, Cimbo i ostali Tribusonovi likovi sada i na nizozemskom jeziku | Biblioteka KLIN

  3. Pingback: Ponovno otkriveni? – Biblioteka KLIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s