Ponovno otkriveni?

Hrvatska ponovno postaje poznato odredište za godišnji odmor. Za mlađe od mene ili one koji su kraćeg pamćenja (radi se o Nizozemcima), Hrvatska je istinsko otkriće, booming, novost, prekrasna, voljena i ovih dana naročito popularna zahvaljujući fenomenalnom nogometnom uspjehu.

Iako sam, vjerojatno kao i vi, jako ponosna na Vatrene i njihovo (naše!) srebro, ovakva ‘otkrića’ i brzopotezne javne ljubavne izjave uvijek me iznova iznenade. Nismo od jučer, a i nogomet je već dulje naša prava stvar i bogata inspiracija čak i u književnosti. Zašto bi inače KLIN-ova antologija iz 2013. godine dobila naslov Nogomet, anđeli, rat? Upravo tim redom se pojavljuju (glavni) motivi i asocijacije u izabranim djelima. Najčešće se spominje nogomet, slijede anđeli (nekada i vezano uz nogomet, kao u Anđelu u ofsajdu Zorana Ferića ili u Tribusonovom romanu Angel Toth, nogometni prorok ili uz košarku, Nebesku košarku u prozi Martine Aničić) i naravno i neizbježno spominje se rat.
Bilo kako bilo, nastaju nove prilike govoriti o Hrvatskoj. Meni se pružila 24. srpnja na regionalnom radio programu: intervju od dvadesetak minuta u kojem treba predstaviti zemlju. Točnije: prvo sebe, pa KLIN i onda dati nekoliko osnovnih podataka o položaju, stanovnicima, podneblju, turizmu, prijevozu, prirodi, kulturi, sportu, kuhinji itd itd. Mission impossible, nije mi prva, a vjerojatno niti zadnja. Ako želite poslušati, izaberite ovdje fragment 24.7. od 10.39 na dalje.

Ljetna književnost

Nekoliko slušatelja dobilo je poklone: KLIN-ova izdanja u kojima ljeto i more igraju važnu ulogu. Imamo ih dovoljno, na primjer Zavirivanje Gorana Tribusona, Povratak genija Tomice Šćavine i obje naše knjige za djecu i mladež, Kapljica i kamen Damira Lackovića i Trpimira Vedriša i One misle da smo male Julijane Matanović i Anke Dorić. Razmišljajući dalje u istom smjeru, stižem do kult-romana Gorana Tribusona, Kluba obožavatelja i Kuće u kojoj stanuje vrag koji u pojedinim poglavljima također bremenito odišu ljetnim žegama, te u nastavku do distopije Marinka Koščeca Centimetar od sreće u kojoj nesnosne vrućine u skoroj budućnosti poprimaju kataklizmičke razmjere. Stvarno imamo izvrsne proze vrijedne čitanja, prevođenja i izdavanja, a nabrojen je samo dio KLIN-ovog fonda koji predstavlja tek mali dio hrvatske književne produkcije. in voorbereiding nov 2013Čitate li dovoljno domaće književnike? Godišnji odmor dobra je prilika za posvetiti im nešto vremena.

I KLIN-ova knjiga u pripremi, Brdo Ivice Prtenjače dešava se u ljetnoj žezi, a tema je čak vrlo aktualna. Glavni lik se povlači u osamu u napuštenu karaulu iz koje, dok pokušava razmrsiti neka egzistencijalna razmišljanja, čuva otok od požara. Planiramo krajem godine izdati Brdo na nizozemskom zajedno s Prtenjačinim prvim romanom Dobro je, lijepo je.

Predstavljanja knjiga za djecu i mladež

U suradnji sa Hrvatskom školom u Rotterdamu i Den Haagu, te sa Središnjom gradskom knjižnicom u Rotterdamu, predstavit ćemo u subotu 10. studenog od 14-16 sati naše dvije knjige za djecu i mladež. Prezentacija će biti na hrvatskom i nizozemskom.

U svrhu promidžbe snimili smo jednominutne filmove o ove dvije knjige koji su  objavljiveni na nekoliko popularnih čitateljskih platformi kao što je Why I Love This Book. Za KLIN publici se (umjesto autora) Nizozemcima obraća Felicia Greven. Kao majka male djece kojoj su knjige namijenjene sada ili u skoroj budućnosti, poluhrvatica jer je moja kćer, vjerna čitateljica KLIN-ovih rukopisa i član uprave zaklade KLIN, Felicia je izvrsno upoznata sa sadržajem i potpuno kvalificirana za predstavljanje. Pogledajte ovdje i ovdje!

Prevoditeljica Kapljice i kamena, Nada i kapljicaNada Šunjić, također je angažirala potomke za promidžbu knjige. Ova knjiga njezin je projekt kojim unucima želi približiti skrivene ljepote Hrvatske. schoolStoga je prva prezentacija održana u osnovnoj školi  njezinih unuka u Amersfoortu gdje su učenici osmog razreda i njihovi učitelji naučili ponešto o kršu u Hrvatskij. Nekoliko dana kasnije Iva i mlađi brat Vito čitali su iz ‘Kapljice’ za prisutne u amsterdamskoj knjižariIva bij Pegasus.jpg Pegasus u okviru lipanjskog festivala knjige u centru Amsterdama. Izlog Pegasusa poznat je i kao najmanja amsterdamska književna pozornica.

Srpanj se bliži kraju. Trava je sasvim požutjela, grad treperi u neuobičajenom toplotnom udaru. što se mene tiče: konačno je nastupilo vrijeme za prevađanje novih djela.
Želim svima ugodan nastavak ljeta, u poznatim ili još  neotkrivenim krajevima. Do ponovnog čitanja na jesen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s