Premijera Mire Gavrana u Nizozemskoj

U petak 8. lipnja održana je nizozemska premijera komedije ‘Lutka’ poznatog i priznatog hrvatskog pisca i dramaturga Mire Gavrana. Među posjetiteljima u lijepo popunjenoj dvorani Belle Fleur u južno-nizozemskom mjestu Breda-Prinsenbeek, sa počasnim gostima veleposlanicom Republike Hrvatske gospođom Gustović-Ercegovac, poljskim vicekonzulom i gradskim vijećnikom za kulturu grada Brede, bilo je Nizozemaca, Poljaka, Hrvata i Indonežana. Foto Lutka.png

Djela popularnog hrvatskog pisca i dramaturga Mire Gavrana već smo predstavljali Nizozemcima: roman Kafkin prijatelj do sada je imao čak četiri izdanja, kratka pripovjetka ‘Spašavanje medvjeda’ dva, a ulomak iz romana ‘Zaboravljeni sin’ bio je uklopljen u KLIN-ovu antologiju novije hrvatske pripovjedne proze Nogomet, anđeli, rat 2013. godine.

Ovo je međutim prvi puta da KLIN sa Gavranom ulazi u kazališne krugove u Nizozemskoj. Versie 2Za Miru ova premijera predstavlja povratak na daske nakon 30 godina. Davne 1988. njegova je drama ‘Kreontova Antigona’ izvedena u Rotterdamu. U Antwerpenu u susjednoj Belgiji, a istom govornom području, 2012. godine izveden je komad ‘Čehov je Tolstoju rekao zbogom’.

Lutka

Komedija ‘Lutka’ iz 2011. godine zabavna je i vrlo aktualna. O aktualnosti svjedoče nedavno objavljeni članci u nizozemskom dnevnom tisku, o javnim kućama u kojima rade lutke kao i o anatomski preciznim tijelima lutaka ‘zaposlenim’ u toj branši (da sad ne nabrajam o kojim otvorima se radi). Nije u njima međutim još bilo govora o bilo kakvoj inteligenciji, dok je upravo taj aspekt pokretač radnje u Gavranovoj komediji.

LUTKA plakat
Kratki sadržaj: glavni muški lik, Marko, obeshrabren je prekinutom ljubavnom vezom i za sljedeću partnericu odabere lutku. Stela (citat)
nije primitivna lutka za napuhavanje, ona je najmodernija lutka konstruirana od obnovljivih organskih tvari. Ekološki poželjna. Njena koža je po svome sastavu jednaka ljudskoj koži. Ona miriše na mladu tridesetogodišnju ženu koja je prije desetak minuta izašla ispod tuša, obrisala se i upotrijebila dezodorans. Riječ je o djevojci koja će svakoga dana biti kao da je u četrnaestom danu od menstruacije, dakle pozicionirana na strasno seksualno sjedinjenje s muškarcem.
No, ovu inteligentnu lutku nesposobnu za laganje programirala je žena, te je osim spremnosti da ugodi svojem muškarcu rese i neke iznenađujuće osobine kao logično razmišljanje i iskrenost. Shvaćate već, sastojci potrebni za dramski sukob, zabavu i uzburkane emocije prisutni su od samog početka.

Nizozemska Lutka

Scenario nizozemske premijere, ‘Lutkine’ četrnaeste, pripremila je režiserka Hanna Grosfeld-Buda na temelju mojeg prijevoda. De pop knipU toj interpretaciji Stela je eksplicitna i izazovna (u Nizozemskoj smo, zar ne?), a lijepo je naglašena ona narativna crta kojom se prati razvoj emocija kod oba lika. Izražava se to neverbalno, dakle glumom, bojoma glasa, kretnjama, zajedničkim plesom i glazbenom pratnjom uz minimalističku scenografiju. Deborah Jacobs

 

Uloge: Stella – Rimanta Tavo, Marco – Bart Mathijssen
Glazbena pratnja: bas gitara i vokal – Deborah Jacobs
Producent: Buda Staging Performance

Program večeri

Trodjelni program obuhvaćao je film ‘Mali princ’ sa troje poljsko-nizozemske djece u glavnim ulogama, interaktivni dio u kojem se u publici razgovaralo o procesu integracije u Nizozemskoj i premijeru ‘Lutke’. Organizaciju su obavili suradnici projekta ‘Čarobne granice’ (Magische Grenzen) u okviru kojeg se nastoji približiti pripadnike različitih etničkih grupa u Nizozemskoj. Sigurno ste već primijetili raznolikost imena (i porijekla) ljudi koji su radili i surađivali na ovoj postavi ‘Lutke’. Prisutni Hrvati iz Nizozemske i Belgije pridonijeli su razgovoru na spomenutu temu.

Hrvati

Nadamo se nastavku predstava na jesen. Kratka snimka predstave je u pripremi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s