Tomica Šćavina u Amsterdamu i Den Haagu

beetjevaagPopularna hrvatska spisateljica, kolumnistica i psihologinja Tomica Šćavina predstavila je ovog mjeseca svoju knjigu ‘Povratak genija‘ u Nizozemskoj.

Na Veleposlanstvu

U četvrtak 15. veljače Tomica Šćavina je gostovala na Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Den Haagu koje je za tu priliku organiziralo književnu večer za uzvanike. Nakon dobrodošlice i uvoda tajnika Veleposlanstva gospođe Helene Majetić, imala sam priliku obratiti se nazočnima u ime izdavačke kuće KLIN. dezemisschien‘Povratak genija’, koji je u nizozemskom prijevodu izašao pod naslovom ‘De idealist’, De Idealist voorkant kldeseti je roman izdavačke kuće KLIN i dvanaesto djelo koje je u okviru djelovanja KLIN-a prevedeno i objavljeno na nizozemskom. Osim toga ovaj roman je obogaćenje i proširenje KLIN-ovog fonda jer se radi o humorističkom djelu kojeg je napisala jedna izvrsna spisateljica.

Najveći dio programa je bio rezerviran za Tomicu koja je tečno ispričala o romanu, nazočne uputila u važnost rada Nikole Tesle, raskrinkala prijetvornog Edisona i u interaktivnom dijelu duhovito odgovarala na pitanja kako o romanu tako i o procesu pisanja. Doznali smo, na primjer, o dvojbama koje je imala krojeći sudbinu važnih likova i o načinu kako je kapa sreće (važna pojava u romanu!) tijekom pisanja stekla novu primjenu.

Iznenađenje za publiku

Opuštenoj, ugodnoj atmosferi svakako je doprinijela i znatiželja posjetitelja koji su na ulazu dobili brojeve za izvlačenje nagrade. Tajanstveni poklon nisu bile knjige, kao što su neki od njih nagađali, već glavni pozadinski lik s naslovnice koju je izradila nagrađivana hrvatska samostalna umjetnica Marsela Hajdinjak. Tri sretna dobitnika osvojili su po sićušnu agavu i poruku da je treba uzgojiti dok ne procvjeta (za oko osamdeset godina) i usput se prisjećati na ovo druženje i podržavati KLIN.

Iznenađenje smo ponovili i na drugoj prezentaciji knjige, ovaj puta uz kviz vezan uz fragment iz romana, kojeg je u Amsterdamu pročitala amaterska glumica Margreet Schekkerman. Amsterdamska prezentacija je održana u slavističkoj knjižari Pegasus u kojoj smo također češće gostovali. I ovom prilikom Šćavina je svojim nastupom uvelike pridonijela popularizaciji hrvatske književnosti u Nizozemskoj.deze2deze4

Tomica je bila gost KLIN-a, a njezin posjet je omogućen zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Za izdavanje knjige smo dobili potporu istog ureda i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Zahvaljujemo!

Za nizozemsku verziju pogledajte ovdje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s