Bauerov posjet Nizozemskoj

Zagreb-09.09.2011. Književnik Ludwig Bauer.

Gostovanje uglednog hrvatskog književnika Ludwiga Bauera u Den Haagu i Amsterdamu markantni je početak KLIN-ovih novih aktivnosti. Toliko nam se svidjelo družiti se s Lujom u niskoj zemlji, da smo odmah nastavili planirati nove posjete. No, o tom drugom prilikom.

Književni klub

Tijekom trodnevnog boravka (iako se efektivno radilo o dva dana) predstavili smo knjigu dva puta, za preko pedeset gostiju. Za tu priliku je u četvrtak Veleposlanstvo RH u Den Haagu privremeno pretvoreno u književni klub u kojem su uzvanici dočekani čajem, Čaj na ambasadihrvatskim keksima i diskretnom klasičnom glazbom u pozadini. Velika je sreća imati ovakvo mjesto u tuđini!
Među uzvanicima je bilo Hrvata i Nizozemaca, prijatelja KLIN-a, novih čitatelja, predstavnika jedne od većih čitateljskih platformi u Nizozemskoj, recenzenata i prevoditelja. Nakon uvodnih riječi Veleposlanice gospođe A. Gustović-Ercegovac, nastavila sam kratkom nadopunom o književniku i njegovom romanu, da bi nakon toga glavnu riječ dobio Lujo Bauer.

Met de ambassadeur

Njemu svojstvenim duhovitostima čak i kada se radi o vrlo ozbiljnim temama, kao što je slučaj u ovom romanu, autor je izložio motive da glavnog junaka Ferdinanda Konjica riječima oslika onako kako je to učinio.
Često je naglašavano da je ‘Partitura za Čarobnu frulu’ iz 1999. kako složen i slojevit, tako i aktualan i univerzalan roman o mnogim aspektima izbjeglištva, a možda to nigdje nije bilo očitije nego prilikom autorovog izlaganja i dijaloga s publikom. Široki raspon pozicija s kojih se ‘Partituru’ može sagledavati i raznolikost postavljenih pitanja istinski zainteresiranih slušatelja rezultirali su u ugodnoj večeri u izvrsnom društvu.Op de ambassade2
Isječak iz romana ovaj je puta sam autor pročitao iz izvornog djela, a gradski pjesnik grada Brede Kees van Meel, koji je ovih dana gost Galovićevih jeseni u Koprivnici, čitao je iz prijevoda. Treba li posebno naglasiti da se razgovor nastavio i tijekom neslužbenog dijela predstavljanja, uz zalogaj i čašicu?

Među Slavistima

Drugo predstavljanje, u središnjoj slavističkoj knjižari Pegasus u Amsterdamu u petak, bilo je otvoreno za javnost. Za razliku od otmjene haške četvrti i tihe pozadinske glazbe, ovdje smo se našli u natrpanoj knjižari usred gradske vreve, u koju su ulazili i gosti i kupci i slučajni prolaznici da se uklone od pljuska. Etalage PegasusIzlog je bio ispunjen našim knjigama, drugim knjigama na latinici i ćirilici o Sarajevu, Bosni i Balkanu, a u pozadini se našla i jedna knjiga s (u nekim krugovims još uvijek) neizbježnim Lenjinom.
Glavni prodavač knjižare, markantni gospodin u godinama, lijepo je najavio KLIN, mene i nastup kazališta studenata slavistike (koje nema ništa zajedničkog s Partiturom, ali ima sa vezama Pegasusa i Slavistike na amsterdamskom sveučilištu koje je odmah iza ugla), Lujo met Josipda bi zatim pozvao prisutne na dijalog o pojmu stranca u centralno-europskoj književnosti. Prisutnima je prije svega bilo toplo na gusto poredanim stolcima u gornjem dijelu knjižare, ali su se nakon mojeg uvoda, Lujinog izvanrednog izlaganja i čitanja, te čitanja prikladnog odlomka (‘… u knjižari su sva četiri reda stolica bila zauzeta…’) na nizozemskom, što je vješto obavio moj suprug, strmoglavili na autora te mu uputili  bujicu raznolikih pitanja, razmišljanja i vlastitih iskustava. Gezellig in PegasusI ovdje smo nastavili druženje dulje nego je domaćin predvidjeo, te smo se dva sata kasnije ponovo našli na pljusku na ulici. Možda iz prethodnog nije sasvim jasno: i ovdje je bilo vrlo ugodno i izuzetno zabavno.

Performans

Sadržaj oba predstavljanja, kako Lujinog izlaganja, tako i dijaloga s publikom, bio je čisti performans. Nismo ga snimali niti zapisivali, nego smo u njemu sudjelovali, predano i jednokratno. Bilo je neponovljivo, premda su se prisutni složili da nam Lujo svakako treba ponovo doći u posjete.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s