Odjeci Anđelka Vuletića

22 studenog 2015

IMG_1522Tri tjedna nakon predstavljanja prijevoda romana Poraz osvetnika književnika i pjesnika Anđelka Vuletića nizozemskoj čitalačkoj publici može se već reći nešto o odjeku u javnosti. Spominjali smo ranije vlastite dojmove, intervjue na hrvatskom i nizozemskom radiu i reakcije prijatelja. Danas nešto više o recenzijama.

Što pišu mladi

Nije lako doći u vizir najtraženijih recenzenata. Iako sam osobno dostavila primjerke knjige na adrese nekolicine najpoznatijih (dakle, s najširim dometom među čitateljima) koje već godinama pokušavam zainteresirati za KLINova izdanja, s te strane još uvijek nisu stigli znakovi života. Međutim, volim i gledati unaprijed, u ovom slučaju u smjeru mlađih čitatelja, za koje pesimisti tvrde da ne čitaju tekstove dulje od 140 znakova na Twitteru, te da nisu u stanju koncentrirati se na stranice bez ilustracija. Opis se naravno ne odnosi na sve, dapače, postoji struja mlađih čitatelja, mahom čitateljica, koje se vrlo ozbiljno bave književnošću. Neke od njih imaju blogove u kojima se mladenački svježe, ali savjesno osvrću na pročitano. Evo nekoliko primjera.

Shakespeare

SONY DSC

Saraï  van Well (1995) studira novinarstvo i vodi blog Boekhopper. Književna inspiracija joj je ni manje ni više nego William Shakespeare. U blogu o Porazu osvetnika uspoređuje autora sa svojim idolom:

Oba književnika pišu dijaloge koje se u stvarnom životu neće susresti. Shakespeare je poznat po svojoj pristupačnosti. Opisane situacije on uvijek potkrijepljuje sa više primjera, da bi ga svi čitatelji razumjeli. Na isti pristup se nailazi u Porazu osvetnika. (…) Ovom knjigom Vuletić je obuhvatio emocionalnu srž rata, što rat čini do ljudi i kako se snositi s ožiljcima iz prošlosti. Osim toga, nakon čitanja ti ostaje nekoliko pitanja oko kojih se sam trebaš zamisliti. (…)  Poraz osvetnika spada u literaturu. Ako voliš filozofska pitanja i složene pripovijesti, onda ćeš u ovoj knjizi naći sve što tražiš.

img_20150727_2305561Ne glavu u pijesak

Laura Gevers je dvadesetogodišnja studentica medicine koja u slobodno vrijeme radi u knjižari i objavljuje blogove Laura leest (Laura čita). O Porazu osvetnika piše

Radi se o žestokoj knjizi. Rat je rat, tu se nema što uljepšavati. Zamisli k tome detaljne opise mučenja, onda već znaš da će te se snažno dojmiti. Upravo zato je dobro jednom i takvu knjigu pročitati. Ne možeš baš stalno zabijati glavu u pijesak kada se radi o tolikoj nepravdi koje ima na svijetu. (…) Poraz osvetnika je dragocjeno proširenje općem znanju mnogih i što se mene tiče, upoznavanje s hrvatskom književnošću koje stvara želju za drugim djelima (…)

Izuzetna knjiga

JudithJudith Kroon, studentica engleskog jezika i kniževnosti, urednica nekoliko studentskih književnih časopisa i blogova, je stalna suradnica KLINa. Evo nekoliko citata iz njezinog osvrta na Vuletićev roman:

Za čitatelja je nemoguće ne suosjećati s bivšim zatvorenicima. Autor je vrlo uvjerljiv i upečatljiv u opisima starenja, osvećivanja i nadasve u dvoumljenju oko moralnih pitanja koje čitatelje navodi na dublje razmišljanje o životu. Izuzetna knjiga!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s